W dzisiejszych czasach mała kuchnia nie jest już problemem dzięki stosowaniu zaawansowanych i nowoczesnych systemów przechowywania. Każda szafka może pomieści naprawdę sporo osprzętu czy produktów, jeśli tylko zastosujemy odpowiednie systemy, podnoszące komfort użytkowania.
Nie ulega wątpliwości, że kuchnia jest jednym z najważniejszych pomieszczeń w całym domu. To dlatego w jej aranżację i urządzanie wkładamy tak wiele energii. Dzisiejsze kuchnie nie są już zamkniętymi pomieszczeniami. Zdecydowanie częściej kuchnię łączy się z salonem, co również wywiera jeszcze większą presję na przechowywanie i chowanie przed widokiem wszelkich produktów czy kuchennego osprzętu.
Standardem w kuchni są wiszące szafki z wygodnymi półkami. To rozwiązanie sprawdzone, które znamy od lat. Zmiany nastąpiły jednak w systemach montowanych w szafkach stojących.Tutaj montuje się tzw. cargo, czyli system wygodnego przechowywania. Jeśli cargo ma wystarczającą wysokość, możemy użyć go jako spiżarki. Jeśli mamy do czynienia z cargo niskim, doskonale sprawdzi się jako schowek na słoiczki z cukrem czy przyprawami.
Coraz częściej w kuchniach pojawiają się wysokie szafy. Oprócz przechowywania w nich osprzętu kuchennego, nierzadko ich funkcją jest także przechowywanie produktów żywnościowych, stają się więc swego rodzaju spiżarnią. Interesującym rozwiązaniem jest system tzw. cargo Tandem. Sprawdza się ono przy przechowywaniu suchych produktów, takich, jak ryże czy makarony. Cargo Tandem to system półek zewnętrznych i wewnętrznych, który pozwala na maksymalizację miejsca do przechowywania.
Przestrzeniami najtrudniejszymi do zagospodarowania są rogi kuchni. Do wykorzystania tego miejsca służą funkcjonalne szafki narożne, idealne wręcz do przechowywania garnków czy talerzy.
Nowoczesne systemy przechowywania pozwalają na wykorzystanie każdego centymetra kuchennej przestrzeni, a co za tym idzie, na podniesienie komfortu użytkowania kuchni i podniesienie poziomu zadowolenia jej użytkowników.