Kuchnia często uznawana jest za serce domu. To tutaj przygotowuje się posiłki, a nierzadko też spędza długie godziny na rozmowach i wspólnym spędzaniu dnia. Co zrobić, by jeszcze bardziej podnieść jej ergonomię i sprawić, że korzystanie z niej będzie jeszcze przyjemniejsze? Świetnie sprawdza się podział na kilka stref.
Podział kuchni na strefy ma na celu stworzenie wygodnej przestrzeni, w której zapanuje porządek i ład. Jedną ze stref, którą warto wydzielić w kuchni jest strefa przechowywania. Tutaj powinna znaleźć się lodówka, często łączona z zamrażarką. W tej strefie muszą znaleźć się też półki i szafki, które posłużą do przechowywania wszelkich produktów.
Kolejną strefą, która powinna zaistnieć w naszej kuchni jest strefa przygotowania. Mówimy tutaj o przestrzeni, która posłuży do przygotowywania posiłków. Bardzo wygodne są duże, twarde blaty, najlepiej z bliskim dostępem do gniazdka elektrycznego. Pozwoli to na wygodne korzystanie z urządzeń elektrycznych, takich jak miksery, roboty kuchenne czy wiele innych. Blisko tej strefy powinno znaleźć się również miejsce na kosz na śmieci. To podniesie wygodę przygotowywania posiłków.
Strefą, bez której nie może obejść się żadna kuchnia jest strefa zmywania. Tutaj najczęściej stosuje się zlew, coraz częściej jednak jest on wypierany przez zmywarkę. Tak, czy inaczej, nie warto rezygnować ze zlewu jako źródła bieżącej wody, np. do mycia warzyw. W strefie zmywania swoje miejsce najczęściej mają pojemniki na segregację śmieci, a także wszelkie środki czystości.
Ostatnią strefą, jaka musi znaleźć się w każdej dobrze urządzonej kuchni jest strefa gotowania i pieczenia. Tutaj znajdziemy kuchenkę lub płytę grzewczą oraz piekarnik. To podstawa do przygotowania znacznej ilości potraw.
Podział kuchni na strefy pozwala nie tylko na wprowadzenie ładu w pomieszczeniu, ale także umożliwia jednoczesną pracę kilku osób – np. kiedy jednak osoba zmywa naczynia w strefie zmywania, druga może spokojnie przygotowywać potrawę w strefie przygotowania.