Blat to kluczowy element wyposażenia kuchni. To tam są przyrządzane wszystkie posiłki, krojone są warzywa, to tam ustawia się wiele sprzętów AGD, takich jak ekspres do kawy czy mikser. Solidne, trwałe podłoże i odpowiednia ilość miejsca znacznie ułatwią życie wszystkim domownikom. W sklepach mamy do wyboru przynajmniej kilka rodzajów blatów. Każdy z nich ma swoje wady i zalety, które warto poznać, zanim zdecydujemy się na zakup któregoś z nich. Oto co warto wiedzieć o poszczególnych typach blatów kuchennych.
Blaty drewniane
Na ten rodzaj blatów decydują się najczęściej miłośnicy stylu skandynawskiego. Drewno dodaje uroku i ciepła kuchni, niestety ma też swoje wady. Trzeba je impregnować specjalnym środkiem z atestem spożywczym i powtarzać tę czynność regularnie. Drewno może też odbarwiać się od niektórych artykułów spożywczych, np. papryki czy curry i nie można kłaść na nim gorących naczyń. Trzeba też uważać na nie podczas krojenia, bo łatwo powstają na nim rysy.
Blaty z kamienia
Najczęściej wykonywane są z granitu lub marmuru. O ile ten pierwszy jest bardzo odporny na zarysowania, temperaturę i plamy, to już marmur jest bardziej skłonny do nasiąkania. Plama z kawy może pozostać na nim na zawsze. Łatwiej go też zarysować, np. ostrym detergentem do polerowania. Jego zaletą jest za to możliwość wycięcia blatu z jednego kawałka kamienia, bez konieczności stosowania łączeń, za to z możliwością utworzenia wgłębień czy obniżeń.
Blaty z laminatu
Wykonane są z płyt wiórowych, na które nakleja się laminat. Ich kolorystyka jest bardzo bogata, mogą imitować dowolną powierzchnię. W sklepach znajdziemy jednak blaty w dość standardowych rozmiarach i może być trudno dopasować je do kuchni w nietypowych rozmiarach. Laminat nie jest zbyt odporny na temperaturę i zarysowania.
Blaty metalowe
Są idealnie gładkie i doskonale sprawdzają się w nowoczesnych, minimalistycznych kuchniach. Są uważane też za najbardziej higieniczny rodzaj blatów. Jeśli wybierzemy taki wykonany ze stali kwasoodpornej, będzie bardzo wytrzymały i odporny na zaplamienia czy rysy.
Niezależnie od tego, który blat wybierzemy, pamiętajmy o tym, aby zachować spójność kolorystyczną z resztą mebli w kuchni. Lepiej sprawdzą się więc jednolite blaty bez wyraźnych wzorów.
Źródło: Aksent meble kuchenne Kraków