Drewniane blaty kuchenne są ostatnio niezwykle popularne. Nic dziwnego, drewno dodaje kuchni ciepłej, przyjaznej atmosfery, poza tym jest materiałem o dużej wytrzymałości. Jak każdy materiał naturalny jednak wymaga ono odpowiedniej pielęgnacji. Jak zadbać o drewniany blat, by służył jak najdłużej?
Kuchnia jest pomieszczeniem o wyjątkowych wymaganiach. Jest tu dużo wilgoci, istnieje tez duże ryzyko zabrudzeń. To właśnie dlatego tak ważne jest, by taki blat odpowiednio zakonserwować. Kupując blat, najczęściej mamy wybór pomiędzy wersją surową, a zaimpregnowaną. Jeśli wybierzemy drugą wersję, sprawa jest załatwiona – przez jakiś czas nie musimy martwić się konserwacją. Jeśli jednak wybierzemy blat surowy, konieczne będzie jego zabezpieczenie. Blat kuchenny zabezpieczamy przede wszystkim przed wilgocią, ale także przed mechanicznymi czynnikami, które taki blat mogą po prostu zniszczyć. W jaki sposób zabezpiecza się surowy blat drewniany?
Możemy go polakierować. Takie rozwiązanie ma zarówno swoje zalety, jak i wady. Lakierowana powierzchnia jest gładka, błyszcząca i łatwo jest utrzymać ją w czystości. Poza tym, lakier wpływa na wyeksponowanie naturalnych słojów drewna, co z pewnością korzystnie wpłynie na aspekt wizualny. Co jednak z praktycznością? Lakier szybko się ściera, a wówczas ochrona przed wilgocią i zabrudzeniami znika. Ponadto, lakier, którym lakieruje się drewniane blaty nie jest zbyt odporny na wysokie temperatury.
Drugą metodą zabezpieczania drewnianego blatu jest jego olejowanie. Olejowanie polega na napuszczeniu drewna olejem, który wnika w głąb drewna. Tak zabezpieczone drewno jest odporne na działanie skrajnych temperatur, do tego jest odporne na uszkodzenia mechaniczne, zabrudzenia i wilgoć. Należy tylko pamiętać, że zabieg olejowania trzeba powtarzać. Konserwacji olejowanego drewna można przeprowadzić przy użyciu oleju do pielęgnacji drewna lub specjalnego wosku.
Aby blaty drewniane przez długi czas zdobiły naszą kuchnię, musimy zwracać uwagę na ich ochronę także podczas codziennych, kuchennych działań.